Ce s-a negociat la summitul de la București: printre expoziții și simpozioane, filiale bancare chineze în Europa de Est și un coridor feroviar până în China

Ce s-a negociat la summitul de la București: printre expoziții și simpozioane, filiale bancare chineze în Europa de Est și un coridor feroviar până în China
Publicat: 27/11/2013, 16:19
Actualizat: 18/03/2015, 20:07

Deschiderea de filiale a unor instituții financiare calificate din China în Europa Centrală și de est și invers, valorificarea liniei speciale de credit în valoare de 10 miliarde dolari promise și anul trecut și „posibilitatea construirii unui coridor feroviar internațional care să lege China de țările ECE” se numără printre cele mai importante concluzii ale summitului șefilor de guverne care a avut loc marți la București.

Potrivit liniilor directoare asumate la finalul Reuniunii China-Europa Centrală și de Est, liderii din cele 17 state au decis să sprijine „instituții financiare calificate din China și din statele ECE să deschidă filiale și să dezvolte afaceri în celelalte țări partenere, în conformitate cu legislația relevantă de reglementare și supraveghere” și să susțină Banca Populară a Chinei și băncile centrale din țările ECE „să încheie acorduri de schimb valutar după cum vor considera necesar”și „să promoveze în moneda locală”, ca formă de sprijin al investițiilor.

Proiectul liniei ferate de mare viteză despre care s-a vorbit la summit este în stadiul de „discuții active”. Potrivit unui document transmis de Guvern, părțile implicate „discută activ posibilitatea construirii unui coridor feroviar internațional care să lege China de țările ECE și încurajează companiile să identifice zone libere și centre de distribuție de-a lungul rutelor feroviare pentru construcția unui nou pasaj logistic între China și Europa”.

Chinezii vor să construiască drumuri, căi ferate, porturi și aeroporturi, „pe baza principiului avantajului reciproc” și de declară pregătiți „să intensifice cooperarea și schimburile de experiență” în domeniul științei și tehnologiei pentru protecția mediului, al cercetării, al energiei nucleare, energiei eoliene, hidro, energiei solare și a altor surse de energie curată pentru beneficiul ambelor părți”.

„NU categoric oricăror manifestări de protecționism”

La schimb, statele europene ar urma să-i valideze politic inclusiv pe liderii chinezi care vin din urmă. La fiecare doi ani se va organiza un Forum al tinerilor lideri politici China-ECE și a Forumului de Cooperare Culturală China-ECE, iar în decembrie va avea loc în China „primului simpozion la nivel înalt al think-tank-urilor China-ECE”. Deși la final, documentul menționează „cooperarea locală”. Liderii provinciilor din China vor face o acsociație împreună cu șefii CJ din România și președinții regionali din țările central și est europene, la care se va adera pe bază de voluntariat.

Șefii guvernelor din regiune împreună cu cel al Chinei au decis „să se opună în mod categoric oricăror forme și manifestări de protecționism”, să-și promoveze reciproc investițiile și să îmbunătățească actuala cooperare economică.

În anul 2014, desemnat la București „Anul Promovării Investițiilor și Afacerilor China-ECE”, va avea loc o reuniune ministerială China-ECE pentru discutarea proiectelor economice, o expoziție de mărfuri și un simpozion ECE pentru promovarea incvestițiilor, în China, un Forum de investiții chineze în Cehia și se va înființa o asociație China-ECE a camerelor de comerț, la care să participe camerele de comerț din China și ECE, pe bază de voluntariat.

Un eveniment de promovare a investițiilor China-ECE va fi organizat la Târgul Internațional pentru Investiții și Comerț din China. În domeniul tehnologiilor ecologice, Polonia va organiza un eveniment special pe durata desfășurării Târgurilor POLEKO în Polonia.

Potrivit liniilor directoare adoptate la finalul summitului, comerțul agricol este „încurajat” de cele 17 guverne „atunci când livrările sunt asigurate și sunt îndeplinite condițiile de inspecție și carantină”.

Locul și data summitului din 2014 nu s-au stabilit la București, urmând să fie discutate „cât mai curând posibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×